4 sfaturi și remedii naturiste pentru energie și vitalitate

Fie că vorbim despre obligațiile profesionale, despre cele familiale sau cele care apar ocazional, toate acestea tind să ne facă viață mai stresantă și mai ocupată, fapt care ne lasă de multe ori lipsiți de energie și de vitalitate.

Chiar dacă răspunsul la aceasta problemă este de cele mai multe ori ceașca de cafea, aceasta reprezintă doar o soluție temporară care te lasă apoi și mai obosită decât erai.

Dacă dorești să ai mai multă energie și vitalitate prin metode naturale, continuă să citești acest articol pentru a afla 4 sfaturi și remedii ușor de urmărit și de introdus în rutina zilnică.

4 sfaturi și remedii naturiste pentru mai multă energie și vitalitate

Cu toate că odihna corespunzătoare, dieta echilibrată, menținerea unei greutăți normale și practicarea activităților de auto îngrijire reprezintă factorii cei mai importanți pentru creșterea vitalității și a calității vieții, în unele situații pot fi binevenite și alte opțiuni suplimentare, cum ar fi cele sub formă de remedii naturiste.

Câteva dintre cele mai folosite remedii naturiste recomandate pentru mai multă energie includ:

Produsele cu ginseng

Ginsengul este o plantă folosită foarte des în suplimente naturiste și nu numai datorită numeroaselor sale beneficii și proprietăți.

Conform unui studiu publicat în 2018 (1), specia de plante ginseng conține numeroși compuși importanți cum ar fi vitaminele A, B, C și E, minerale precum fier, magneziu și potasiu dar și fibre și proteine. 

Datorită tuturor acestor compuși, studiul a menționat că ginsengul poate stimula funcțiile cerebrale și cele imunitare și poate amplifica performanța fizică, printre multe altele.

Deoarece ginsengul se poate găsi în diferite produse, sub diferite forme și gramaje, este important de respectat metoda de preparare și dozajul fiecărui produs.

Produse din salvie

Conform unui studiu publicat în 2017 (2) salvia reprezintă o sursă foarte bogată de polifenoli și alți compuși potenți precum acidul rozmarinic, camforul și luteolina, toate acestea având un efect semnificativ asupra abilitaților cognitive.

Mai mult decât atât, atunci când este luată sub formă de supliment salvia poate îmbunătăți starea de spirit, atenția, memoria și starea de alertă, efecte benefice care au fost susține și de un studiu publicat în 2006 (3).

Uleiul esențial de mentă

Menta este folosită foarte des ca agent de aromă în numeroase alimente, băuturi, uleiuri esențiale, săpunuri și produse cosmetice.

În ceea ce privește uleiul esențial, un studiu publicat în 2016 (4) a menționat că produsele folosite în aromaterapie pot fi benefice atât funcțiilor fizice cât și celor psihice, uleiul de mentă putând afecta printre altele și starea de alertă.

Deoarece uleiurile esențiale pot fi periculoase atunci când sunt folosite incorect, este recomandată respectarea cu strictețe a instrucțiunilor de pe ambalaj.

Uleiul esențial de rozmarin

Asemănător mentei, aroma uleiului esențial de rozmarin ar putea ajuta la îmbunătățirea performanței cognitive, fapt susținut și de un studiu publicat în 2012 (5) care a concluzionat că inhalarea acestui tip de ulei a dus la îmbunătățirea performațelor cognitive cum ar fi viteza și acuratețea acestora.

Chiar dacă toate aceste opțiuni naturiste pot oferi diferite beneficii, unele dintre ele chiar observate și în anumite studii, trebuie să știi că nu există însă suficiente dovezi științifice care să confirme că aceste suplimente sau remedii naturiste pot crește sau îmbunătăți energia sau vitalitatea.

Cu toate acestea, dacă dorești să încerci anumite produse de acest tip pentru a vedea dacă obții câteva dintre beneficiile menționate în studiile de mai sus, atunci poți să le achiziționezi de la cea mai apropiată farmacie sau chiar online fără prea multe bătăi de cap.

Ține minte însă, să respecți recomandările medicului specialist, ale farmacistului și instrucțiunile de pe ambalaj pentru a preveni orice posibile complicații.

Referințe:

  1. Sellami, Maha, et al. “Herbal Medicine for Sports: A Review.” Journal of the International Society of Sports Nutrition, BioMed Central, 15 Mar. 2018, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5856322/. 
  2. Lopresti, Adrian L. “Salvia (SAGE): A Review of Its Potential Cognitive-Enhancing and Protective Effects.” Drugs in R&D, Springer International Publishing, Mar. 2017, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5318325/. 
  3. Kennedy DO;Pace S;Haskell C;Okello EJ;Milne A;Scholey AB; “Effects of Cholinesterase Inhibiting Sage (Salvia Officinalis) on Mood, Anxiety and Performance on a Psychological Stressor Battery.” Neuropsychopharmacology : Official Publication of the American College of Neuropsychopharmacology, U.S. National Library of Medicine, 2006, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16205785/. 
  4. Sowndhararajan, Kandhasamy, and Songmun Kim. “Influence of Fragrances on Human Psychophysiological Activity: With Special Reference to Human Electroencephalographic Response.” Scientia Pharmaceutica, MDPI, 29 Nov. 2016, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5198031/. 
  5. Moss, Mark, and Lorraine Oliver. “Plasma 1,8-Cineole Correlates with Cognitive Performance Following Exposure to Rosemary Essential Oil Aroma.” Therapeutic Advances in Psychopharmacology, SAGE Publications, June 2012, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3736918/. 
Start Aici
Start Aici
Articole: 592