Varicocelul este o problemă caracterizată prin dilatarea și acumularea de sânge în venele de la nivelul scrotului, cauzată de refluxul sângelui din cauza valvelor venoase defectuoase. Venele afectate ar trebui să transporte sângele fără oxigen de la testicule spre venele testiculare și apoi spre vena cavă inferioară.
Acesta tinde să se dezvolte în timpul pubertății și chiar dacă de multe ori este asimptomatic, în unele cazuri umflarea venelor poate provoca totuși un anumit grad de disconfort.
Varicocelul nu este o problemă severă de sănătate care ar putea pune viața în pericol, însă poate afecta fertilitatea bărbatului. Cunoașterea cauzelor, simptomelor și a opțiunilor terapeutice disponibile te va ajuta să observi mai ușor orice schimbare îngrijorătoare și să apelezi la serviciile medicale corespunzătoare.
Cauzele varicocelului
Arterele trimit sânge oxigenat spre toate organe din corp, iar venele preiau sângele lipsit de oxigen și îl trimit înapoi spre inimă. În cazul varicocelului, venele testiculare care ar trebui să pompeze sângele fără oxigen spre inimă nu funcționează corespunzător, ceea ce permite acumularea acestuia în scrot.
Varicocelul este similar venelor varicoase apărute la nivelul membrelor inferioare. Întrucât sângele trebuie să lupte împotriva gravitației pentru a ajunge la inimă, atât venele testiculare, cât și venele picioarelor au valvule care se deschid într-o singură direcție pentru a nu permite revărsarea sângelui înapoi în picioare sau testicule.
Chiar dacă motivul sau cauza exactă a varicocelului nu este cunoscută cu exactitate, un factor care poate crea această problemă este funcționarea necorespunzătoare a valvulelor din interiorul venelor. În funcție de cauză și de severitatea bolii, medicul poate recomanda operație de varicocel.
Simptomele varicocelului
De cele mai multe ori varicocelul nu prezintă semne evidente. Odată cu evoluția bolii însă, pot fi prezente următoarele simptome:
- Durere testiculară, care tinde să se amelioreze atunci când corpul este în poziție orizontală;
- Umflarea scrotului;
- Atrofie testiculară;
- Incapacitatea de a concepe un copil după un an de încercări (infertilitate);
- Prezența unui nodul deasupra testiculului afectat.
Întrucât simptomele varicocelului sunt de multe ori inexistente, unele cazuri sunt descoperite în timpul investigațiilor de rutină sau atunci când se caută motive pentru infertilitate.
Diagnosticarea varicocelului
Cele mai citite articole
Diagnosticarea bolii se poate face prin palparea scrotului și prin inspecție vizuală (atunci când există simptome evidente) sau prin teste imagistice.
Ecografia este o procedură care utilizează ultrasunete pentu a crea imagini din interiorul corpului. În cazul varicocelului, medicul poate efectua o ecografie a scrotului pentru:
- Confirmarea diagnosticului;
- Eliminarea altor potențiale cauze pentru simptome prezentate;
- Detectarea leziunilor sau a factorilor care ar putea bloca circulația sangvină.
În funcție de rezultatele obținute și de particularitățile fiecărui caz, medicul specialist va recomanda apoi opțiunea terapeutică cea mai sigură, care va oferi rezultatele cele mai bune.
Tratarea varicocelului
Este posibil ca varicocelul să nu necesite tratament specific atunci când este asimptomatic și nu afectează fertilitatea. Pentru aceste cazuri, medicul poate recomanda consultații regulate pentru a monitoriza boala.
Tratamentul medicamentos este recomandat cazurilor care prezintă simptome ușoare și are ca obiectiv ameliorarea durerii.
Cazurile severe, care sunt dureroase și care afectează fertilitatea pot necesita tratament de natură chirurgicală sau tratament intervențional minim invaziv.
Medicul specialist va discuta despre fiecare opțiune în parte, despre riscurile și beneficiile fiecăreia și despre activitățile care vor fi interzise temporar (exerciții fizice, contact sexual etc).
Programează-te pentru o consultație de specialitate dacă prezinți simptome îngrijorătoare sau infertilitate, pentru a descoperi cauza exactă și planul terapeutic corespunzător. Acest articol oferă informații generale și nu înlocuiește o consultație medicală.
Referințe:
- “Varicoceles.” Varicoceles: Symptoms, Diagnosis & Treatment – Urology Care Foundation, American Urology Association, www.urologyhealth.org/urology-a-z/v/varicoceles. Accesat 01 iulie 2024.
- Leslie, Stephen W. “Varicocele.” National Center for Biotechnology Information, U.S. National Library of Medicine, 13 noiembrie 2023, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448113/. Accesat 01 iulie 2024.
- “Varicocele.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 3 martie 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/varicocele/symptoms-causes/syc-20378771. Accesat 01 iulie 2024.