Ingrijirea cavitatii bucale si a danturii sunt 2 elemente esentiale, pe care atat copiii, cat si adultii trebuie sa le aiba intotdeauna in vedere, astfel incat sa se bucure de o masticatie, dar si de o vorbire corecta. Mai mult, este dovedit faptul ca oamenii se simt mult mai confortabil sa rada si sa zambeasca atunci cand au dintii albi si frumosi, acest lucru contribuind in mod eficient la imbunatatirea vietii sociale. Atunci cand se impune, insa, este posibil ca indivizii sa aiba nevoie de un tratament parodontoza. Cand este necesar acesta si care sunt caracteristicile bolii? Raspunsurile se gasesc in randurile de mai jos, pentru ca viitorii pacienti sa fie cat mai bine informati!
Cauze
Pentru inceput, indivizii trebuie sa stie ca printre principalele cauze ale aparitiei parodontozei se numara igiena orala precara. Cei care nu se spala pe dinti de cel putin 2 ori pe zi si care nu folosesc apa de gura ori ata dentara sunt mult mai predispusi la aparitia problemelor de ordin dentar. In acelasi timp, exista si copii care se pot confrunta cu parodontoza din cauza genelor transmise de la parinti.
Tipologie
Un alt element pe care trebuie sa il mai aiba in vedere viitorii pacienti este acela ca pana in prezent au fost identificate mai multe tipuri de parodontoza. De exemplu, exista parodontita cronica, aceasta fiind cea mai frecventa boala care afecteaza adultii, dar si copiii. Este vorba despre o afectiune caracterizata de acumularea placii bacteriene la nivelul danturii si care implica o deteriorare lenta a dintilor. In timp, conditia se poate agrava sau, dimpotriva, se poate diminua, in functie de obiceiurile oamenilor. Mai apoi, urmeaza parodontita agresiva, care incepe in majoritatea cazurilor in copilarie sau in adolescenta timpurie. Din fericire, aceasta apare la un numar mic de persoane, dar poate progresa pana la pierderea dintilor, daca nu este tratata corespunzator.
Boala parodontala necrotizanta trebuie sa fie si ea in atentia indivizilor, intrucat este caracterizata de moartea tesuturilor gingiilor, a ligamentelor dentare, dar si a oaselor de sustinere cauzate de lipsa alimentarii eficiente cu sange. De regula, aceasta forma a parodontozei apare la indivizii care sunt infectati cu HIV sau care au diverse forme de cancer.
Tratament parodontoza
Cei care vor sa stie ce presupune un tratament parodontoza trebuie sa stie ca acesta implica in general curatarea dentara atenta. Este vorba despre interventii care pot fi realizate numai de catre specialisti bine pregatiti in domeniul stomatologiei. In prima faza, medicii recomanda un detartraj minutios, cu ajutorul caruia sa fie indepartate atat petele dentare, cat si resturile alimentare din spatiile interdentare, care nu sunt accesibile prin periajul simplu. Daca aceasta masura nu este suficienta, atunci doctorii pot apela la antibioterapia sistematica, adica o schema de tratament destul de frecvent folosita.