Simboluri comune în icoane

Imaginile iconografice fac obiectul Canonului, care a fost creat în timpul Imperiului Roman de Răsărit, cunoscut și sub numele de Bizanț. Este destul de normal ca Canonul să sufere unele modificări minore datorită particularităților naționale ale diferitelor țări ortodoxe și există chiar multe exemple în acest sens. Cu toate acestea, în esență, există simboluri în icoane care sunt originale și sunt legate în mod specific de lumea spirituală pe care o descriu.

Nimbus – o imagine stilizată a unei străluciri în jurul capului sfântului bisericii. Stilizat în sensul că este descris ca un cerc perfect. Numai aureola de deasupra imaginii lui Hristos are un cerc inscripționat. În interior sunt literele (o, w, n,), care alcătuiesc cuvântul grecesc „(pentru totdeauna) existent”.

Trei stele – pe frunte și pe ambii umeri, sunt simboluri care merg cu imaginea Maicii Domnului.

Crucea în mână – un simbol care le amintește credincioșilor că icoana din fața lor este un martir care a murit pentru credința sa în Hristos.

Simboluri ale unor sfinți specifici și conducători ai bisericii – acestea sunt așa-numitele simboluri care disting modul în care un sfânt dat a contribuit la dezvoltarea credinței lui Hristos. De exemplu, Sf. Ioan Kukuzel este pictat cu o literă muzicală în mâini, care simbolizează calea sa creativă pământească asociată cu cântările bisericii. Sfântul Pantelimon este descris cu un sicriu cu poțiuni medicinale și o lingură, atributele sale simbolizând abilitățile sale de vindecare. Astfel, dacă cunoașteți viața unui sfânt sau a unui profet, de îndată ce îi veți vedea icoana, veți recunoaște continuarea simbolului vieții care a trăit pe pământ.

Simboluri în litere – pe icoane sau în iconostas în sine, în spațiul templului există multe simboluri de litere greu de înțeles. În icoanele ortodoxe sunt în principal în greacă și înseamnă numele sfântului descris sau tema, în icoană însăși dacă Hristos este reprezentat acolo

Gesturi cu mâna – acesta este un alt simbol puternic, cu un mesaj în icoane. Cel mai puternic este ceea ce face Hristos cu mâna Sa binecuvântătoare. Gestul în sine arată literele IC XC, o abreviere a cuvintelor grecești pentru Iisus Hristos. Pe lângă mesajul principal, Sfânta Treime este ascunsă în gest. Unirea degetului mare și a degetului inelar recreează întruparea lui Hristos în formă umană, care unește natura divină și umană.

Sursă: atelier-de-icoane.ro

Start Aici
Start Aici
Articole: 592