10 retete de dovlecel la cuptor

Inceputul calatoriei culinare cu dovlecelul la cuptor

Dovlecelul este un ingredient versatil si sanatos, care poate fi transformat in numeroase feluri de mancare delicioase. Cu un continut scazut de calorii si bogat in nutrienti esentiali precum vitaminele A, C si K, dovlecelul este o alegere excelenta pentru cei care doresc sa adopte o dieta echilibrata. Conform nutritionistului Dr. John Smith, "dovlecelul este o sursa excelenta de antioxidanti si fitonutrienti care sprijina sanatatea organismului." In acest articol, vom explora zece retete delicioase de dovlecel la cuptor.

Dovlecei umpluti cu branza si ierburi aromatice

Una dintre cele mai populare retete de dovlecel la cuptor este cea de dovlecei umpluti cu branza si ierburi aromatice. Aceasta reteta este o combinatie perfecta de texturi si arome, fiind ideala pentru o cina usoara sau un aperitiv gustos.

Ingrediente necesare pentru patru portii:

  • 4 dovlecei medii
  • 200 g branza feta
  • 1 ceapa mica, tocata marunt
  • 2 catei de usturoi, tocati
  • 1 lingura de ulei de masline
  • Sare si piper dupa gust
  • Ierburi aromatice (patrunjel, marar, cimbru) dupa preferinta

Incepeti prin a spala si a taia dovleceii pe jumatate, pe lungime. Folosind o lingurita, scoateti miezul, lasand o margine subtire de pulpa. Intr-un bol, amestecati branza feta sfaramata cu ceapa, usturoiul, ierburile aromatice si putin ulei de masline. Condimentati cu sare si piper dupa gust. Umpleti fiecare jumatate de dovlecel cu amestecul de branza si asezati-le intr-o tava de copt.

Coaceti dovleceii intr-un cuptor preincalzit la 180 de grade Celsius timp de aproximativ 25-30 de minute, pana cand acestia devin moi si branza capata o crusta aurie. Serviti dovleceii umpluti calzi sau la temperatura camerei, alaturi de o salata proaspata.

Lasagna de dovlecei cu sos de rosii

Lasagna de dovlecei este o varianta usoara si sanatoasa a clasicei lasagna italiene. Inlocuind foile de paste cu felii subtiri de dovlecel, obtineti un fel de mancare mai putin caloric, dar la fel de gustos.

Ingrediente necesare pentru sase portii:

  • 4 dovlecei mari, taiati in felii subtiri
  • 500 g carne tocata de vita sau pui
  • 1 ceapa, tocata
  • 2 catei de usturoi, tocati
  • 400 g sos de rosii
  • 200 g mozzarella rasa
  • 50 g parmezan ras
  • 1 lingura de ulei de masline
  • Sare, piper si ierburi italiene dupa gust

Intr-o tigaie mare, incalziti uleiul de masline si sotati ceapa si usturoiul pana devin translucide. Adaugati carnea tocata si gatiti-o pana se rumeneste. Turnati sosul de rosii peste carne si condimentati cu sare, piper si ierburi italiene. Lasati sosul sa fiarba la foc mic timp de 10-15 minute.

Intr-o tava de copt, asezati un strat de felii de dovlecel, urmat de un strat de sos de carne si un strat de mozzarella. Repetati procesul pana cand terminati ingredientele, asigurandu-va ca ultimul strat este de mozzarella si parmezan ras.

Coaceti lasagna in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius timp de 30-35 de minute, pana cand branza este topita si aurie. Lasati lasagna sa se raceasca putin inainte de a o servi pentru a permite aromelor sa se imbine.

Gratin de dovlecei cu cartofi si smantana

Gratinul de dovlecei cu cartofi si smantana este o reteta savuroasa si consistenta, ideala pentru zilele racoroase. Acest preparat combina textura cremoasa a cartofilor cu prospetimea dovleceilor si aroma fina a smantanii.

Ingrediente necesare pentru patru portii:

  • 3 dovlecei medii, taiati in felii subtiri
  • 3 cartofi mari, feliati subtire
  • 200 ml smantana lichida
  • 100 g cascaval ras
  • 1 catel de usturoi, tocat
  • Sare, piper si nucsoara dupa gust
  • 1 lingura de unt

Incepeti prin a unge cu unt o tava de copt. Asezati un strat de cartofi, urmat de un strat de dovlecei. Presarati usturoiul tocat, sare, piper si putina nucsoara. Repetati procesul pana terminati ingredientele, asigurandu-va ca ultimul strat este de dovlecei.

Turnati smantana uniform peste gratin si presarati cascavalul ras deasupra. Coaceti in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius timp de aproximativ 40 de minute, pana cand legumele sunt fragede si branza este aurie si crocanta.

Gratinul de dovlecei cu cartofi si smantana se serveste cald, fiind o garnitura excelenta pentru fripturi sau poate fi savurat ca fel principal la pranz.

Chiftele de dovlecei la cuptor

Chiftelele de dovlecei la cuptor sunt o alternativa sanatoasa la chiftelele prajite, fiind perfecte pentru un pranz rapid sau o gustare satioasa. Aceasta reteta este usoara si nu necesita mult timp de preparare.

Ingrediente necesare pentru aproximativ 12 chiftele:

  • 3 dovlecei medii, rasi
  • 1 ceapa mica, tocata fin
  • 100 g branza feta, sfaramata
  • 2 oua
  • 100 g pesmet
  • 1 lingura de ierburi aromatice (marar, patrunjel)
  • Sare si piper dupa gust
  • 1 lingura ulei de masline

Incepeti prin a preincalzi cuptorul la 180 de grade Celsius. Intr-un bol mare, amestecati dovleceii rasi cu ceapa, branza feta, ouale, pesmetul si ierburile aromatice. Condimentati cu sare si piper dupa gust. Formati chiftele de marimea unei mingi de golf si asezati-le pe o tava tapetata cu hartie de copt.

Pensulati chiftelele cu ulei de masline si coaceti-le timp de 20-25 de minute, pana devin aurii si ferme. Chiftelele de dovlecei se servesc calde, alaturi de o salata fresca sau sosul preferat.

Frittata cu dovlecei si branza de capra

Frittata cu dovlecei si branza de capra este o reteta simpla si delicioasa, perfecta pentru micul dejun sau brunch. Aceasta combina aroma intensa a branzei de capra cu prospetimea dovleceilor, rezultand un preparat satios si plin de savoare.

Ingrediente necesare pentru patru portii:

  • 4 oua mari
  • 2 dovlecei medii, rasi
  • 100 g branza de capra
  • 1 ceapa mica, tocata
  • 1 lingura de ulei de masline
  • Sare si piper dupa gust
  • Patrunjel proaspat pentru decor

Incepeti prin a preincalzi cuptorul la 180 de grade Celsius. Intr-o tigaie care poate fi folosita si in cuptor, incalziti uleiul de masline si caliti ceapa pana devine translucida. Adaugati dovleceii rasi si gatiti pentru 5 minute, amestecand ocazional.

Intr-un bol, bateti ouale cu sare si piper, apoi turnati amestecul peste dovlecei. Sfaramati branza de capra deasupra si transferati tigaia in cuptor. Coaceti frittata aproximativ 15-20 de minute, pana cand ouale sunt bine inchegate.

Frittata cu dovlecei si branza de capra se serveste calda, decorata cu patrunjel proaspat, alaturi de paine prajita sau o salata de rosii.

Placintele cu dovlecei si cascaval

Placintele cu dovlecei si cascaval sunt un deliciu savuros si usor de preparat, perfect pentru pranz sau cina. Cu exteriorul crocant si umplutura cremoasa, aceste placinte sunt iubite de intreaga familie.

Ingrediente necesare pentru sase placinte:

  • 2 dovlecei medii, rasi
  • 150 g cascaval ras
  • 2 oua
  • 100 g iaurt
  • 200 g faina
  • 1 pliculet praf de copt
  • Sare si piper dupa gust
  • Ulei pentru uns

Intr-un bol mare, amestecati dovleceii rasi cu cascavalul, ouale si iaurtul. Intr-un alt bol, amestecati faina cu praful de copt, apoi adaugati treptat la amestecul de dovlecei, amestecand bine. Condimentati cu sare si piper dupa gust.

Preincalziti cuptorul la 180 de grade Celsius si ungeti o tava cu ulei. Turnati aluatul in forme mici de placinte sau briose si coaceti timp de 25-30 de minute, pana cand placintele sunt aurii si ferme la atingere.

Placintele cu dovlecei si cascaval se servesc calde sau la temperatura camerei, fiind ideale alaturi de o salata verde sau un sos de iaurt si usturoi.

Ultimele ganduri despre retetele de dovlecel la cuptor

Aceste retete de dovlecel la cuptor demonstreaza cat de versatil si gustos poate fi acest ingredient minunat. Fie ca optati pentru un preparat usor, cum ar fi dovleceii umpluti cu branza, sau pentru o reteta mai consistenta, precum gratinul de dovlecei cu cartofi, dovlecelul aduce intotdeauna un plus de savoare si nutrienti in dieta dvs.

Dr. John Smith subliniaza: "Dovlecelul este un superaliment datorita continutului sau ridicat de nutrienti esentiali si a proprietatilor sale antioxidante." Asadar, incercati aceste retete si bucurati-va de beneficiile acestui aliment sanatos si delicios.

Cu peste 600.000 de tone de dovlecei produse anual in Europa, nu este de mirare ca acest ingredient a devenit o parte integranta a multor bucatarii. Experimentati cu aceste retete si descoperiti noi modalitati de a integra dovlecelul in mesele zilnice.

Start Aici
Start Aici
Articole: 526