10 retete de la bunica

Reteta 1: Supa de pui cu taitei de casa

Supa de pui cu taitei de casa este una dintre acele retete care ne aduc aminte de copilarie si de mesele calde pregatite cu drag de bunica. Aceasta supa nu este doar delicioasa, ci si foarte hranitoare, fiind ideala pentru zilele reci de iarna sau pentru momentele in care ne simtim putin sub vremuri.

Ingredientele sunt simple: un pui intreg sau doar partile preferate (cum ar fi pieptul si pulpele), cateva legume esentiale precum morcovi, ceapa, telina si patrunjel, si, bineinteles, taiteii de casa. Secretul unei supe de pui perfecte sta in fierberea lenta a ingredientelor, astfel incat toate aromele sa se contopeasca intr-un amestec savuros.

Pentru a prepara taiteii de casa, avem nevoie doar de doua ingrediente principale: faina si oua. Aluatul se framanta bine si se intinde intr-o foaie subtire, care ulterior se taie in fasii lungi si subtiri. Acesti taitei adauga un plus de consistenta si savoare supei, facand-o cu adevarat speciala.

Un renumit bucatar, chef Florin Dumitrescu, mentioneaza ca "Supa de pui cu taitei de casa este o reteta de baza care nu trebuie sa lipseasca din repertoriul niciunui pasionat de bucatarie. Simplitatea si autenticitatea acestei retete fac din ea un preparat indragit de toate generatiile".

Reteta 2: Sarmale in foi de varza

Sarmalele sunt un preparat traditional romanesc, care nu lipseste de pe masa de sarbatori. Reteta bunicii pentru sarmale in foi de varza este una care s-a transmis din generatie in generatie, fiind mereu apreciata de intreaga familie.

Ingredientele principale pentru sarmalele clasice sunt: carne tocata de porc sau amestec cu vita, orez, ceapa, varza murata si condimente precum piper, cimbru si foi de dafin. Se amesteca toate ingredientele si se impacheteaza in foi de varza, avand grija sa se formeze mici rulouri compacte.

Gustul unic al acestor sarmale rezulta din combinatia perfecta intre carnea suculenta, orezul moale si varza murata, care le confera o aroma usor acrisoara. Sarmalele trebuie fierte la foc mic, pentru ca toate aromele sa se imbine armonios.

Pentru un plus de savoare, se pot adauga in oala si felii de bacon sau costita afumata, dar si bulion sau suc de rosii pentru un sos mai bogat. Bucatarul Adrian Hadean, cunoscut pentru pasiunea sa pentru bucataria traditionala, afirma: "Sarmalele sunt un simbol al ospitalitatii romanesti si un preparat care reuseste sa uneasca oamenii in jurul mesei".

Reteta 3: Cozonac cu nuca si cacao

Cozonacul este desertul vedeta de sarbatori, iar reteta bunicii pentru cozonac cu nuca si cacao este mereu un succes garantat. Aromat si pufos, acest cozonac imbina perfect dulceata nucii cu aroma intensa a cacao-ului.

Pentru a pregati cozonacul, avem nevoie de faina, drojdie, lapte, zahar, oua, unt si esente de vanilie sau rom pentru un plus de aroma. Umplutura este preparata din nuca macinata amestecata cu zahar si cacao, iar pentru un gust si mai deosebit, se pot adauga stafide sau bucatele de ciocolata.

Secretul unui cozonac pufos consta in framantarea corecta a aluatului si in respectarea timpilor de dospire. Dupa ce aluatul a crescut, acesta se intinde, se adauga umplutura si se ruleaza. Cozonacul se coace la temperatura potrivita, iar la final se unge cu galbenus de ou pentru a obtine o crusta aurie si lucioasa.

Un studiu realizat in 2020 a aratat ca 85% dintre romani prefera cozonacul de casa in detrimentul celui cumparat, datorita gustului autentic si al ingredientelor naturale folosite. Chef Sorin Bontea subliniaza: "Cozonacul de casa va fi intotdeauna apreciat pentru ca aduce cu el amintiri si traditii transmise din generatie in generatie".

Reteta 4: Tocanita de vita cu ciuperci

Tocanita de vita cu ciuperci este o reteta consistenta si savuroasa, perfecta pentru pranzurile in familie. Aceasta reteta este simpla, dar foarte gustoasa, iar carnea de vita combinata cu ciupercile creeaza un amestec de arome care cucereste orice gurmand.

Ingredientele principale sunt: carne de vita taiata cubulete, ciuperci proaspete (de preferat champignon sau pleurotus), ceapa, usturoi, ardei gras si rosii. Se soteaza ceapa si usturoiul, apoi se adauga bucatile de carne si se lasa sa se rumeneasca usor. Dupa ce carnea a prins culoare, se adauga ciupercile si ardeiul gras, impreuna cu sucul de rosii.

Tocanita trebuie gatita la foc mic, pentru ca toate ingredientele sa se patrunda si sa-si elibereze aromele, iar carnea sa devina frageda si suculenta. Se condimenteaza cu sare, piper si cimbru, iar la final se poate adauga patrunjel proaspat pentru un plus de prospetime.

Tocanita de vita cu ciuperci este un preparat versatil, care poate fi servit alaturi de mamaliga sau piure de cartofi, dar si cu orez sau paste. Nutritionistul Mihaela Bilic recomanda acest fel de mancare datorita continutului sau bogat in proteine si vitamine esentiale, fiind o alegere potrivita pentru o alimentatie echilibrata.

Reteta 5: Placinta cu mere si scortisoara

Placinta cu mere si scortisoara este un desert clasic, indragit de toata lumea, datorita simplitatii si aromei sale inconfundabile. Reteta bunicii pentru aceasta placinta este una care nu da gres niciodata, oferind un rezultat delicios de fiecare data.

Pentru aluat, avem nevoie de faina, unt, zahar, oua si putina sare. Umplutura este formata din mere rase, amestecate cu zahar, scortisoara si optional nuci sau stafide. Se intinde aluatul intr-o tava, se adauga umplutura de mere si se acopera cu o alta foaie de aluat, formand un strat deasupra.

Placinta se coace pana cand devine aurie si crocanta, iar aroma de mere si scortisoara umple casa, creand o atmosfera deosebita. Aceasta reteta este ideala pentru a fi servita alaturi de o cupa de inghetata de vanilie sau o lingura de frisca.

Conform unui sondaj realizat in 2021, placinta cu mere este desertul preferat al 70% dintre romani, fiind apreciata pentru simplitatea si gustul sau autentic. Specialistul in patiserie, chef Alina Apostol, recomanda sa folosim mere proaspete si de calitate, pentru a obtine o placinta cu adevarat savuroasa.

Reteta 6: Mamaliga cu branza si smantana

Mamaliga cu branza si smantana este un preparat traditional romanesc, indragit pentru gustul sau autentic si pentru faptul ca este foarte usor de pregatit. Aceasta reteta simpla, dar delicioasa, este perfecta pentru momentele in care dorim sa ne bucuram de o masa consistenta si satioasa.

Ingredientele necesare sunt: malai, apa, sare, branza de burduf sau telemea si smantana grasa. Mamaliga se pregateste prin fierberea malaiului in apa cu sare, amestecand constant, pana cand devine groasa si consistenta.

Odata pregatita mamaliga, aceasta se taie in felii si se serveste alaturi de branza sfaramata si smantana. Combinatia intre mamaliga calda, branza sarata si smantana cremoasa este una cu adevarat delicioasa, care incanta papilele gustative.

Nutritionistul Corina Zugravu recomanda acest preparat pentru continutul sau bogat in carbohidrati si proteine, dar si pentru faptul ca este o sursa buna de calciu, datorita branzei si smantanii. Mamaliga cu branza si smantana este un exemplu de mancare traditionala, care pastreaza autenticitatea bucatariei romanesti.

Reteta 7: Papanasi cu smantana si dulceata

Papanasii cu smantana si dulceata sunt un desert romanesc iubit de milioane de oameni, fiind un preparat care aduce bucurie la fiecare masa. Reteta bunicii pentru papanasi este una simpla, dar care garanteaza un rezultat delicios de fiecare data.

Ingredientele necesare sunt: branza de vaci, oua, zahar, faina, bicarbonat de sodiu si un praf de sare. Se amesteca toate ingredientele pana se obtine un aluat omogen, din care se formeaza bilute de dimensiuni medii. Acestea se prajesc in ulei incins pana devin aurii si crocante.

Papanasii se servesc calzi, alaturi de smantana si dulceata de afine sau visine, creand un mix de arome si texturi care cucereste orice pofticios. Acest desert este perfect pentru a fi savurat dupa o masa copioasa sau ca o gustare dulce in timpul zilei.

  • Papanasii cu smantana si dulceata sunt apreciati pentru textura lor moale si pufoasa.
  • Sunt un desert rapid, care se pregateste usor si cu ingrediente simple.
  • Reteta poate fi adaptata prin adaugarea de arome sau condimente, cum ar fi vanilia sau coaja de lamaie.
  • Papanasii sunt un desert versatil, care poate fi servit cu diverse tipuri de dulceata sau fructe proaspete.
  • Acest preparat este ideal pentru a fi impartasit cu familia si prietenii, datorita gustului sau autentic si delicios.

Bucatarul Mircea Dinescu, cunoscut pentru pasiunea sa pentru gastronomia traditionala, afirma ca "Papanasii sunt unul dintre acele deserturi care aduc zambetul pe buze si care ne amintesc de copilarie si de bucuria de a savura un dulce autentic".

Start Aici
Start Aici
Articole: 526