În general, termenul de recalificare energetică pentru centrala termică înseamnă toate intervenţiile care fac posibilă trecerea centralei dintr-o stare anterioară necorespunzătoare la o stare bună. Scopul este de a acţiona în vederea eficienţei, reducând necesarul de energie. Majoritatea companiilor şi caselor sunt echipate cu generatoare de căldură oarecum învechite, a căror performanţă generală nu poate fi considerată cea mai bună. În plus, o situaţie de acest tip poate duce la risipă de energie şi consum excesiv de combustibil, creând inconveniente considerabile.
Cum funcţionează recalificarea energetică pentru o centrale termice?
Paşii care trebuie luaţi pentru a realiza o reamenajare perfectă a unei centrale termice sunt în principal doi:
- Se verifică respectarea obligaţiilor legale, în special în ceea ce priveşte siguranţa;
- Se efectuează un diagnostic energetic al sistemului de construcţie al centralei, pentru a identifica intervenţiile care trebuie efectuate sau diferitele ineficienţe ale centralelor existente.
Importanța recalificării centralei termice
Există mai multe motive pentru care companiile şi casele pot decide să continue cu recalificarea unei centrale termice. În special:
- Securitate totală
Pentru un sistem de încălzire sigur, şi în deplină conformitate cu obligaţiile legale.
- Economie de energie
Modelele de ultimă generaţie consumă mult mai puţin decât cele neactualizate.
- Dezvoltare imobiliară
O corectă recalificare termică conferă o valoare de mediu mai mare construcţiei.
- Protecţia mediului
Emisiile de CO2 sunt reduse drastic, contribuind la îmbunătăţirea aerului.
Recalificarea energetică este un subiect mult discutat chiar şi printre principalii lideri instituţionali. Fundamentale sunt deducerile fiscale (sumele care sunt scăzute din impozitele datorate, care suferă o reducere în consecinţă) referitoare la bonusul de economisire şi renovare a energiei pentru intervenţiile de reamenajare a energiei. Aceste deduceri trebuie luate în considerare în următoarele situaţii:
- Recalificarea energetică a clădirilor 65%;
- Recondiţionare: 50% până la maximum.
Pentru a alege cea mai bună metodă de încălzire a unei case, atât în ceea ce priveşte costurile cât şi în ceea ce priveşte eficienţa energetică, este foarte important să de documentezi inclusiv despre materialele cum ar fi magnetită.
Redactarea proiectului
În cazul înlocuirii, transformării şi extinderii, redactarea unui proiect devine obligatorie. Este necesar un proiect şi în cazul sistemelor echipate cu conducte colective ramificate. Proiectul va fi întocmit de un profesionist înscris în registrele profesionale, dar, pentru puteri sub 46,5 kW, poate fi elaborat de către managerul tehnic al companiei instalatoare; şi trebuie să conţină:
- schema sistemului cu indicarea componentelor şi circuitelor de distribuţie;
- desene planimetrice ale centralei termice şi amplasarea acestora în raport cu clădirea;
- raportul tehnic cu lista materialelor utilizate.
În cazul în care sistemul bazat pe proiect variază în timpul construcţiei, proiectul prezentat trebuie să fie integrat cu documentaţia tehnică necesară care să certifice variantele.
În funcţie de tipul de centrală şi de operaţiunile făcute asupra ei, este foarte important să se ia în calcul mai multe aspecte, inclusiv starea generală a centralei şi modul în care aceasta ar putea funcţiona pe termen lung, mediu şi scurt astfel încât să se obţină cele mai bune rezultate şi o mare economie de energie pe termen lung.