Deși au fost folosite pentru prima dată tocmai în anul 1925, rolul unor turbosuflante în construcția unui motor auto este chiar mai importantă datorită normelor de poluare impuse și din ce în ce mai aspre. Prin urmare, pe lângă creșterea puterii motorului și scăderea consumului de carburant, datorită turbosuflantelor și emisiile poluante sunt mai scăzute.
Indiferent de tipul de motorizare, tot mai multe autoturisme sunt echipate cu motoare turbo. Acest lucru se datorează performanțelor crescute determinate de utilizarea turbosuflantelor. Prin urmare, importantă acestora a crescut deoarece conferă o putere mai mare motorului, o accelerare mai rapidă, cuplu motor mai mare, consum de combustibil mai scăzut și reduce emisiile de poluare.
Cum funcționează turbosuflantele?
Turbosuflanta este formată din două componente: compresorul – este partea rece a dispozitivului care are rolul de a propulsa aerul obținut din exterior și este răcit de un intercooler – și propulsorul cu palete – partea caldă – care este conectat la compressor printr-un ax și este mișcat de gazele emise de mașină.
Prin urmare, turbo-compresorul este conectat la galeria de evacuare a motorului printr-o flanșă, astfel gazele provenite din procesul de ardere internă intră în turbină și învârte roțile acesteia (turbionare). Ulterior, acestea comprimă aerul și îl scot pe ieșirea sub presiune în galeria de admisie a motorului și apoi în camera de ardere.
Atfel spus, acest sistem simplu și eficient constă în procesul prin care gazele evacuate învârt turbină și transformă energia termică în energie cinetică, care, la rândul ei, învârte o altă roată ce comprimă aerul și îl introduce în motor forțat, crescând performanțele acestuia.
Probleme ale turbosuflantelor
Acest dispozitiv a fost proiectat să funcționeze optim pentru o perioada îndelungată de timp. Cu toate acestea, există cazuri când anumite aspecte grăbesc procesul de degradare a unor turbosuflante. Printre acestea se regăsesc: corpuri străine care pătrund în carcasa turbine sau a compresorului, lubrifierea defectuoasă din cauza lipsei uleiului specific, contaminarea uleiului ce asigura lubrifierea cu diverse particule și corpuri străine, ungerea deficitară cauzate de înfundarea intercooler-ului sau o unor furtune sparte.
Prin urmare, deși de cele mai multe ori avariile turbosuflantei apar în urmă uzurii cauzate de timp, în cazuri rare, acestea pot apărea și în urmă supraturarii motorului diesel prin autoalimentarea cu uleiul care se acumulează de-a lungul timpului în tubulatura de admisie. Aceste defecțiuni sunt determinate de îngrijirea necorespunzătoare a autovehiculului ce constă în omiterea curățării tubulaturii de admisie și a intercooler-ului.
În astfel de cazuri, înlocuirea turbosuflantei presupune un efort considerabil din punct de vedere financiar, deoarece prețul de achiziție al acesteia este destul de mare. Astfel că proprietarii de autovehicule care se confruntă cu aceste probleme pot apela la serviciile de recondiționare a turbosuflantei, care sunt mult mai avantajoase dar care oferă rezultate foarte bune, dispozitivul având posibilitatea de a funcționa la același nivel de performanță că unul nou. Important este că acest proces să fie efectuat de specialiști, persoane autorizate, care au la îndemână aparatură performanță, piese de calitate și care stăpânesc tehnicile specifice domeniului.