Airsoft este un joc cu tenta militara organizat intr-un mediu de maxim realism. Simularea acestui joc este atat de aproape de actiunea militara reala, incat pana si Statele Unite folosesc strategia jocului pentru a-si antrena unitatile militare si politia. Treptat, airsoftul s-a dezvoltat ca un hobby sportiv in intreaga lume si astfel, a ajuns si in Romania sa fie declarat sport recreativ.
Cu o mare varietate de scenarii, jucatorii pot experimenta diverse situatii de simulare. De la „lichidarea adversarului” cu ajutorul unor arme airsoft si preluare de cladiri sau asa-numita „batalie urbana”, pana la organizarea de ambuscade in diverse situatii.
Arme folosite in airsoft
Armele Airsoft sunt replici ale armelor reale, dar tipul lor de actionare este diferit.
Replicile Airsoft sunt de 3 tipuri:
- electropneumatice;
- pe gaz;
- mecanice.
Cele mai frecvente replici ale armelor folosite in jocuri sunt cele electropneumatice. Acestea sunt alimentate de un motor electric si o baterie reincarcabila, care gazduieste un mecanism de roti dintate, piston si cilindru. Aerul din piston este comprimat in cilindru si se pot trage bile de plastic cu diametrul de 6 mm, cand acesta revine.
Cele mai realiste replici care au o cadenta de foc la fel ca echivalentele de lupta sunt replicile pe gaz airsoft. Acestea trag bilele de plastic cu ajutorul gazului sub presiune, care este incarcat printr-o duza in cartus sau in replica insasi. Gazul folosit este propan cu vaselina siliconica. Toate replicile, precum si munitia aferenta pot fi achizitionate dintr-un magazin airsoft. Modelul de replica ales depinde in principal de bugetul jucatorului.
Siguranta armelor airsoft
Airsoftul este cu siguranta un sport de contact si prezinta un risc semnificativ crescut de orice fel de vatamare corporala. Insa daca jucatorii urmeaza instructiunile de siguranta si respecta corect regulile jocului, disconfortul pe care il pot simti variaza de la o senzatie de furnicaturi la durere tolerabila. Exista 2 factori care pot afecta intensitatea durerii si anume: distanta si tipul de replica.
Replicile trag gloante, care sunt bile de plastic sau cauciuc cu diametrul de 6 mm. Greutatea gloantelor este de aproximativ 0,20 grame si poate varia de la 0,12 la replicile pistoalelor pana la 0,50 g la replicile lunetistilor. Pentru replicile Airsoft nu se poate folosi decat munitia destinata acestora.
Viteza proiectilului ars este de aproximativ 90 m/s. Si poate varia pentru replicile unui pistol de la 40 m/s la 130 m/s si pentru replicile lunetistilor de pana la 180 m/s. Raza efectiva de actiune a pistoalelor este de pana la aproximativ 30 m, iar a pustilor cu luneta – peste 80 m.
Echipament tactic de lupta
Unicitatea jocului este completata de un echipament tactic de lupta care trebuie sa contina:
- casti;
- veste tactice;
- ochelari de protectie;
- genunchiere/cotiere;
- manusi;
- masti de protectie.
Nu exista un echipament strict, jucatorii din fiecare echipa pot alege cu cine vor sa semene, cu soldatii romani, americani sau afgani.