Grila de ventilație: ce este și la ce folosește

Astăzi, imobilele rezidențiale și ale firmelor de diferite tipuri, inclusiv unitățile din sectorul HoReCa, au tot felul de elemente care le personalizează fațadele.

Grilele de ventilație, mult mai mult decât niște elemente de înfrumusețare pentru fațade

Precum bănuiți deja, unele dintre ele sunt ceva mai mult decât niște simple piese de decor, ci îndeplinesc și alte roluri ceva mai prozaice, dar extrem de importante pentru imobilul respectiv. Spre exemplu, acela de a distribui uniform aerul în incinta clădirilor respective.

Un astfel de element prezent pe multe fațade de imobile și pe care de multe ori nici nu îl observăm sau dacă o facem îi ignorăm importanța deosebită pe care o are, este categoric grila gravitațională.

Inițial, rolul grilelor de ventilație a fost pur și simplu acela de a masca gaura căscată din conductă.

Dar trebuie subliniat faptul că acestea se diferențiază prin tip, dimensiune și scop. Cele mai populare modele de grile exterioare includ o parte realizată din metal sau plastic de diferite forme și o plasă contra țânțarilor, dar și împotriva altor insecte care ar putea pătrunde în sistemul de ventilație (din care grila amplasată pe fațadă face parte integrantă). Toate aceste modele de grile sunt ușor de montat și permit accesul la plasa de protecție împotriva insectelor pentru a fi curățate.

Mai există și alte tipuri de grile, ceva mai complexe, tocmai de aceea trebuie spus că aceste elemente ale sistemelor de ventilație nu se aleg niciodată la întâmplare. Este nevoie să se analizeze de către specialiștii în domeniu cu mare atenție caracteristicile clădirilor pe fațadele unde vor fi instalate. Motivul constă în faptul că atunci când aerul nu va circula corect în unele încăperi, există un risc real de stagnare a aerului viciat.

Grilele de distribuție a aerului sunt împărțite în două mari tipuri:

  • interne;
  • externe.

Primul tip de grile de ventilație: celeinterne, sunt montate în camera în sine și îndeplinește atât un rol decorativ, cât și un rol foarte practic, acela de distribuție a aerului din respectiva incintă.

Al doilea tip de grile de ventilație (externe) reprezintă nu doar că participă efectiv la corecta circulație a curenților de aer, dar au și un rol de protecție împotriva factorilor externi periculoși. În acest sens, spre a da un singur exemplu, un model simplu de grilă de ventilație care are lamele durabile și o plasă de protecție protejează clădirea de apa provenită de la precipitații, dar și de rozătoare ori de insectele care ar putea să intre prin sistemul de ventilație.

Din punctul de vedere al proiectării structurii lor, există grile de ventilație:

  • fixe;
  • reglabile.

Grilele de ventilație fixe sunt din start proiectate după anumite standarde după care funcționează, oamenii nu pot interveni pentru a regla fluxul curenților de aer.

Grilele de ventilație reglabile sunt acele grile la care se pot seta manual distribuția și fluxul de aer în spațiile prin care poate circula aerul. Astfel, viteza cu care fluxul de aer se mișcă prin clădire sau cameră se poate modifica după dorință.

TC Romania Crown Cool vă oferă în categoria de elemente pentru sistemele de ventilație numai produse de înaltă calitate, garantate, fiabile și elegante, la cel mai bun preț.

Ce material ar trebui să alegi pentru grila de ventilație?

Cele mai comune materiale pentru grilele decorative sunt cele din plastic. Cu toate acestea, dacă sunt montate afară, factorii de mediu nefavorabili pot afecta rezistența materialului și integritatea acestuia.

Grilele din aluminiu sunt mult mai potrivite pentru utilizare în exterior. Rezistă perfect la testul vântului, la soarele arzător și la ploile de toamnă și burnițele ce țin chiar mai multe zile.

Există, de asemenea, opțiuni de grile realizate din lemn, dar, în ciuda exclusivității și aspectului lor cu totul special, sunt fragile, extrem de scumpe și incapabile să reziste majorității factorilor de mediu. Prin urmare, acestea sunt utilizate destul de rar în practică.

Bineînțeles, atunci când se alege o grilă de ventilație, în primul rând ar trebui să se acorde atenție caracteristicilor de ventilație, funcționalității și proprietăților produsului în cauză. Cu toate acestea, gradul în care se încadrează în stilul general al clădirii este de asemenea important.

Grila gravitațională simplă

Principiul de funcționare se bazează pe utilizarea legii gravitației. Lamelele sau jaluzele mobile se deschid la acțiunea fluxului de aer produs de un ventilator, și se închid (gravitațional) în momentul opririi acestuia. Sunt prevazute cu garnituri anti-zgomot pe fiecare lamela. Se mai utilizează și pentru protecția golurilor rezultate ca urmarea montajului ventilatoarelor sau altor echipamente.

Grilele de ventilație pot avea formă rotundă, pătrată sau dreptunghiulară și corespund ca dimensiune conductelor de aer și orificiilor de ventilație standard.

Diferențele în format nu afectează performanța, deoarece principiul funcționării nu se schimbă.

Ai nevoie și tu de o grilă gravitațională la un preț fără concurență? Intră pe tcromania.com și comandă acest produs de acolo!

Start Aici
Start Aici
Articole: 592