Cum te ajută (sau nu) strungăreaţa? Ce spun specialiştii în stomatologie?

Strungăreaţa este termenul popular pentru o anomalie dentară care poate determina diferite probleme la nivelul sănătăţii bucale şi esteticii. În termeni medicali, strungăreaţa este numită diastema şi este un defect, în timp ce popular, este un semn distinctiv, un “farmec” aparte al unei persoane.

Pentru unii pacienţi, strungăreaţa nu este o problemă, ci mai degrabă un semn distinctiv, nu este un defect şi nu are consecinţe grave, ci îi diferenţiază uşor de celelalte persoane. Alţii văd strungăreaţa ca un adevărat coşmar şi nu pot zâmbi cu încredere. Din fericire, există soluţii stomatologice care ajută la corectarea acestui aspect, mai ales în contextul dezvoltării continue a stomatologiei estetice.

Cum poate fi definită şi caracterizată strungăreaţa?

Strungăreaţa este un spaţiu de câţiva milimetri care se formează în cavitatea orală şi apare mai ales între incisivii frontali, atât la bărbaţi, cât şi la femei. Strungăreaţa poartă numele de diastema mediană, iar în cazul incisivilor inferiori, poartă numele de diastema mandibulară. Strungăreaţa este o afecţiune uşoară, lipsită de efecte asupra sănătăţii, fiind încadrată în rândul anomaliilor dento-maxilare din cauza poziţiei dinţilor care nu este corespunzătoare.

Sunt situaţii în care strungăreaţa este foarte vizibilă, dar şi situaţii în care strungăreaţa nu este atât de vizibilă, iar prezenţa ei nu este sesizată, ceea ce înseamnă că nu determina îngrijorări de ordin estetic. Diastema se întâlneşte atât la copii, cât şi la adulţi, afectând atât vorbirea, cât şi statutul social.

Cauzele apariţiei strungăreţei

Strungăreaţa este cauzată de mai mulţi factori, atât biologici, cât şi determinaţi de intervenţia umană. Ceea ce înseamnă că cele mai frecvente cauze ale apariţiei strungăreţei sunt:

  • suptul degetului sau suzetei în copilărie;
  • lipsa unuia sau mai multor dinţi (andontie) în copilărie;
  • golurile din cavitatea bucală determinate de dimensiunea mare a maxilarului şi dinţii mici;
  • supraaglomerarea ţesutului gingival.

Strungăreaţa este de fapt o particularitate specială a pacienţilor pe care mulţi o privesc ca pe ceva inestetic, apelând la servicii stomatologice menite să le corecteze spaţiul mult prea mare dintre dinţi.

Tratarea strungăreţei

Dacă strungăreaţa este atât de deranjanta pentru pacienţii adulţi, aceasta poate fi tratată cu succes. Ca orice afecţiune dentară de natură estetică, strungăreaţa poate să dispară de la sine până la maturitate, poate fi acceptată sau poate fi tratată prin înserarea unui aparat dentar. Aparatul dentar fix este cea mai sigură metodă, iar ortodonţia este singura soluţie pentru a trata orice problemă estetică.

În altă ordine de idei, strungrareata mai poate fi “tratată” sau mai bine zis acoperită prin aplicarea de faţete sau punţi dentare, lipite deasupra dinţilor pentru a le schimba forma. Încă o variantă de “tratare” sau de acoperire a strungăreţei este compozitul dentar.

Toate aceste metode sunt aplicate cu succes de către medicii stomatologi profesionişti care pun accent pe bunăstarea pacienţilor şi pe mulţumirea lor atât din punct de vedere estetic, cât şi funcţional. Strungăreaţa este perfect normală, însă atunci când creează o lipsă de încredere de sine pacienţilor, trebuie tratată.

Start Aici
Start Aici
Articole: 592