Cultivarea legumelor este unul dintre cele mai placute hobbyuri pentru gradinarii amatori. Se incepe cu cateva rasaduri de rosii la inceput, se continua prin plantarea de patrunjel si busuioc intr-un alt colt, iar la finalul acestui efort, a strange mica recolta va va aduce satisfactii nebanuite. Putem spune ca gradinaritul va deveni un hobby indispensabil.
Cultivarea legumelor este o ocupatie placuta care salveaza oamenii de depresie si ii poate tine departe de energia negativa si de stres. Cand mancati legumele pe care le produceti, veti intelege cat de lipsite de gust si de nesanatoase sunt produsele pe care le cumparati din magazine si piete. Cu o mica gradina, veti putea consuma propriil legume organice in loc de produse care fac mai mult rau decat bine. Daca urmati trucurile pe care vi le vom oferi, va veti culege legumele in scurt timp si veti trai aceasta placere intr-un mod sanatos si sistematic. In plus, pentu o crestere rapida, puteti folosi un solar hobby regal fermierul 4×20.
Inainte de a cultiva o gradina de legume, trebuie sa decideti asupra dimensiunii gradinii de legume. Pentru a determina acest lucru, va puteti lua ca puncte de referinta numarul de persoane care locuiesc in casa. Sau puteti sa stabiliti daca legumele vor fi consumate doar proaspete sau daca vor fi pastrate pentru viitor. De asemenea, este important sa cunoasteti exact cat spatiu aveti disponibil pentru a cultiva legumele.
Trebuie sa stiti raspunsurile la aceste intrebari pentru a nu munci in zadar si pentru a evita situatii precum producerea a mai mult decat este necesar.
Dupa ce am ales unde si in ce dimensiune ne vom amenaja gradina, putem acum sa luam un pix si hartie si sa ne planificam terenul. De asemenea, trebuie spus ca daca continuam acest proces de planificare si notam amanuntit fiecare proces pe care il facem cu privire la gradina, veti avea numai beneficii in viitor.
Un alt lucru important este solul in care veti planta legumele. De asemenea, solul trebuie sa aiba o capacitate mare de retinere a apei. Solul trebuie sa fie umed, moale si bine drenat. Capacitatea de retinere a apei poate fi crescuta cu mult compost.
Gradina noastra ar trebui sa fie cu siguranta insorita si ferita de vantul excesiv. In caz contrar, va fi o gradina neproductiva. Gradinile expuse la soare sunt productive. Insa vantul le poate distruge. Putem spune ca si plantele care cresc la umbra partiala sunt de obicei frunze si radacini comestibile. Exemple dintre acestea sunt salata verde, spanacul si morcovii.
In plus, ca masura de precautie, gradina poate fi inconjurata cu garduri si baricade. Cea mai frumoasa si eficienta metoda de protectie este sa inconjuram gradina cu plante de gard viu. Este important ca in gradina noastra sa nu existe copaci care sa nu tina prea multa umbra. Daca este necesar si posibil, acesti copaci ar trebui taiati.
Legumele iubesc apa. Prin urmare, ar trebui sa existe multa apa in gradina noastra. Legumele trebuie udate in mod regulat. Fiecare leguma are nevoie de apa, dar cantitatea de apa de care are nevoie este diferita. In stadiul de cultivare a legumelor din seminte, solul trebuie mentinut umed prin udarea solului in mod regulat si frecvent. Udarea, mai ales a plantelor, trebuie facuta la intervale regulate si cu multa apa. Irigarea este un proces care trebuie facut fie seara tarziu, fie inainte de rasaritul soarelui dimineata. Este o metoda recomandata de a iriga dimineata devreme pentru a preveni bolile fungice. Pentru ca solul care se umezeste seara ofera un mediu propice pentru reproducerea acestor ciuperci, si in acelasi timp, apa rece trimisa in solul cald dimineata creeaza un efect de soc asupra plantei.
Recoltarea legumelor ar trebui sa se faca la sfarsitul verii si toamna. Desigur, exista legume ce pot fi recoltate pe tot parcursul verii cum ar fi castravetii, dovleceii. Materialele straine, buruienile, trebuie indepartate din jurul recoltelor.
Utilizarea ingrasamintelor este foarte importanta in gradinarit. Utilizarea ingrasamintelor certificate pentru agricultura ecologica este un factor foarte important in ceea ce priveste randamentul si calitatea produselor dumneavoastra. Fertilizarea este o problema foarte importanta pentru ca planta sa creasca si sa dea roade si nu trebuie trecuta cu vederea.
Legumele care pot fi consumate direct ca radacina, adica produse precum morcovi, ridichi, sfecla, bame, fasole sunt plantate direct sub forma de seminte. Aceste legume nu germineaza.
Legumele precum ceapa, cartofii, usturoi sunt cultivate direct cu esalota sau seminte.
Legumele precum pepenele galben, castravetele, pepenele verde, dovlecelul sunt plantate sub forma de seminte. Cu toate acestea, este mai bine sa cresteti aceste seminte in ghivece si sa le puneti in gradina cat timp sunt incaabia rasarite.
Legumele precum rosiile, vinetele si ardeii sunt plantate ca rasaduri.
Legumele precum salata verde, telina, conopida ar trebui sa fie plantate ca rasaduri.
Transplantul se face pentru a permite rasadurilor sa se obisnuiasca cu diferite conditii de mediu.
Daca nu dorim ca toate eforturile sa fie in zadar, este imperativ sa luam masuri de precautie impotriva bolilor. In primul rand, pamantul trebuie sa fie afanat. Este importanta utilizarea rasadurilor sanatoase si solul trebuie sa fie bine pregatit. Plantele trebuie irigate la timp si in mod corect.
Ingrasamantul folosit trebuie sa fie de inalta calitate. Ingrasamintele de proasta calitate maximizeaza riscul de imbolnavire. Buruienile din gradina trebuie curatate in mod regulat. Buruienile prezinta un risc mare de imbolnavire. Materialele straine si deseurile trebuie tinute departe de gradina.
Doar cu multa grija, gradina de legume va da roade si va fi mandria dumneavoastra!