Introducere
Planetele din sistemul solar fac parte din galaxia noastra, care este formata din mai multe sisteme stelare, iar sistemul nostru solar este unul dintre aceste sisteme. Din sistemul solar fac parte opt planete principale, fiecare cu caracteristicile sale unice. Printre acestea, cea mai mica planeta este Mercur. Aceasta planeta de marime mica are o structura si o istorie interesanta, care merita explorata cu atentie.
Originea numelui
Numele planetei provine din mitologia romana. Ea este numita dupa "Mercur", zeul roman al comertului si al comunicarii. Acest nume reflecta, de asemenea, miscarea planetei pe cer, care este foarte rapida si niciodata nu sta prea mult pe un loc. Fiecare planeta din sistemul solar are un nume provenind din mitologia greaca sau romana.
Distanta fata de Soare
Mercur este cea mai mica planeta din sistemul solar si se afla la cea mai mica distanta fata de Soare. Se afla la numai 57 milioane de kilometri de Soare, facand din ea cea mai apropiata planeta de lumina si caldura pe care o trimite steaua noastra. Aceasta distanta se schimba in mod constant, in functie de pozitiile planetei si a Soarelui pe orbita lor. Acest lucru se intampla deoarece miscarea lor pe orbita este eliptica, astfel incat, atunci cand se afla in punctele cele mai apropiate si cele mai indepartate fata de Soare, distanta se schimba.
Atmosfera
Cele mai citite articole
Atmosfera planetei Mercur este foarte subtire si nu contine oxigen, astfel ca nu poate sustine viata. Contine, de asemenea, compusi gazosi precum sulfura, dioxid de carbon si compusi ai azotului. Acest gaz este extrem de usor, ceea ce il face sa se disperseze foarte usor. Din cauza lipsei de gravitate pe aceasta planeta, acesti compusi nu ramana in atmosfera, ci se vor scurge in spatiu. Din acest motiv, pe aceasta planeta nu exista nici un fel de vant sau ploaie.
Starea Suprafetei
Suprafata acestei planete este acoperita cu cratere si nu prezinta niciun fel de inaltimi semnificative. Nu exista munti sau vai, iar formele de relief sunt foarte simple. Temperaturile sunt de asemenea extreme, caci, desi Mercur este cea mai apropiata planeta de Soare, temperaturile variaza intre -180 °C pe fata intunecata a planetei si + 427 °C pe fata insorita. Acest lucru se datoreaza faptului ca atmosfera lui Mercur este extrem de subtire, si ca urmare, nu poate sa absoarba energia solara si sa o disperseze in mod egal pe tot globul.
Explorarea Planetei
In ciuda faptului ca Mercur este cea mai mica planeta a sistemului solar, ea a fost explorata adesea de catre sondele spatiale care au vizitat-o si au adus inapoi informatii pretioase despre aceasta. In 1975, sonda spatiala Mariner 10 a vizitat planeta si a facut o imagine detaliata a acesteia. Recent, NASA a lansat sonda spatiala Messenger, care a facut mai multe vizite pe suprafata planetei si care a furnizat informatii si imagini detaliate. Acest lucru a ajutat astronomii sa inteleaga mai bine aceasta planeta si sa invete mai multe despre structura, atmosfera si alte caracteristici ale ei.
Concluzie
Mercur este cea mai mica planeta din sistemul solar si se afla la cea mai mica distanta fata de Soare. Acest lucru a facut ca aceasta planeta sa fie foarte usor de explorat si a oferit oportunitati de a cerceta istoria si structura sa. Cu toate acestea, temperaturile extreme si lipsa de oxigen fac din aceasta planeta un mediu neprielnic pentru traiul vietii. Cu toate acestea, acest lucru nu inseamna ca aceasta planeta nu poate fi explorata si cercetata, ci doar ca trebuie sa fim precauti in ceea ce priveste explorarea si cercetarea sa.