Introducere
Vitamina D este necesara pentru a mentine sanatatea generala a organismului. Desi este esentiala pentru mentinerea sanatatii, multi adulti nu consuma suficienta vitamina D. Vitamina D este obtinuta din alimente, precum produsele lactate, pestele si oua, dar si din expunerea la soare. De asemenea, se poate lua prin suplimente alimentare. Pentru adultii care nu obtin suficienta vitamina D, suplimentarea este esentiala pentru a preveni afectiuni si pentru a mentine sanatatea.
Beneficiile vitaminei D
Vitamina D este cunoscuta pentru efectele sale pozitive asupra sanatatii. Aportul adecvat de vitamina D poate preveni afectiunile cronice, cum ar fi osteoporoza si bolile cardiovasculare. De asemenea, poate contribui la mentinerea unei bune stari de sanatate a creierului si a sistemului imunitar. Vitamina D poate ajuta la absorbtia calciului si la mentinerea oaselor si a dintilor sanatosi. De asemenea, vitamina D poate reduce riscul aparitiei cancerului.
Ce tip de vitamina D este bun pentru adulti?
Exista mai multe forme de vitamina D, dar cea mai buna pentru adulti este vitamina D3. Vitamina D3 se gaseste sub forma de suplimente alimentare si poate fi obtinuta si din alimentele precum pestele si produsele lactate. Vitamina D2 este o forma mai putin activa a vitaminei D si nu este recomandata pentru adulti. Unii medici recomanda vitamina D3 sub forma de picaturi, care pot fi adaugate la bauturi sau alimente.
Doza recomandata
Cele mai citite articole
Cantitatea recomandata de vitamina D pentru adulti va varia in functie de varsta si aportul alimentar. In general, adultii au nevoie de intre 400 si 800 UI (unitatea internationala) de vitamina D pe zi pentru a obtine beneficiile sale. Cu toate acestea, medicul poate recomanda consumul de cantitati mai mari de vitamina D pentru persoanele cu risc crescut de afectiuni cronice.
Riscurile suplimentarii cu vitamina D
Consumul excesiv de vitamina D poate provoca afectiuni si efecte secundare grave, inclusiv tulburari digestive si niveluri crescute de calciu in sange. Unele simptome ale unei suplimentari excesive sunt oboseala, pierderea poftei de mancare, constipatia sau greata. Pentru a evita aceste simptome, trebuie sa se respecte intotdeauna doza recomandata.
Concluzie
Vitamina D este esentiala pentru sanatatea generala si prevenirea afectiunilor cronice. Adultii trebuie sa obtina suficienta vitamina D prin alimentatie si expunere la soare. Daca acest lucru nu este posibil, atunci trebuie sa se ia suplimente alimentare cu vitamina D3. Doza recomandata pentru adulti este intre 400 si 800 UI pe zi. Este important sa se respecte doza recomandata pentru a preveni aparitia efectelor secundare si a afectiunilor asociate cu suplimentarea excesiva cu vitamina D.