Ce este factoringul și cum poate fi de folos firmelor care au nevoie de finanțare?

La un moment dat, majoritatea afacerilor necesită o analiză atentă a structurii lor financiare. Un proiect de extindere, rezerve mici de numerar sau o creștere a cheltuielilor sunt de obicei motivele care te pot determina să efectuezi un astfel de exercițiu. 

De asemenea, poți alege să examinezi structura financiară a business-ului tău dacă:

  • te afli în situația de a te împrumuta tot mai des, pe măsură ce vânzările tale cresc;
  • de exemplu, un client dorește să îți plaseze o comandă mare și îți solicită termene de plată mai mari decât cele normale.

Ce faci dacă afacerea ta este una mică, știi că respectivul client este bun platnic și nu vrei să îl pierzi, dar nu îți permiți să aștepți plata facturilor atât de mult? Să-ți presezi clienții pentru a-i convinge să plătească mai repede este jenant și obositor. Toți antreprenorii trebuie să se fi confruntat sau se confruntă cu o astfel de situație din cauza unor clienți care plătesc cu întârziere. O astfel de situație îți poate bloca operațiunile comerciale, împiedicând creșterea afacerii tale din punct de vedere financiar.

În primă instanță, poate ai fi tentant să spui că soluția ar fi un împrumut la bancă. Dar dacă istoricul firmei tale nu este suficient de mare încât să poți obține un împrumut bancar sau nu ai posibilitatea de a oferi garanții pentru accesarea unuia? 

Într-o astfel de situație, soluția poate veni de la o companie de factoring. Factoringul este un tip de finanțare care se bazează pe vânzarea facturilor cu plata la termen, ce nu au fost încă plătite de clienți. 

Care sunt beneficiile factoringului?

O companie de factoring îți va cumpăra facturile neachitate, oferindu-ți rapid numerar ținând cont de valoarea lor, , în schimbul unui comision. Ulterior, respectiva companie se obligă să recupereze banii în locul tău de la clienții firmei tale. În felul acesta nu vei fi afectat în niciun fel de termenele de plată impuse de clienți și nici nu va trebui să restitui vreun ban cu dobândă, așa cum se întâmplă în cazul unui credit acordat de o instituție bancară.

Business-ul tău își desfășoară fără probleme activitatea, având posibilitatea de:

  • a prelua noi comenzi;
  • a plăti salariile, facturile la utilități;
  • a achiziționa materie primă sau materiale;
  • a angaja noi muncitori;
  • sau pur și simplu de a-ți extinde afacerea.
Start Aici
Start Aici
Articole: 592