Un foarte important semn distinctiv între băieţei şi fetiţe în primele luni şi în primii ani de viaţă este reprezentat de prezenţa unei perechi de cercei nou născuţi în ureche. Cerceii pot fi puşi la orice vârstă, dar majoritatea părinţilor optează că operaţiunea de perforare a urechilor să fie făcută în primele zile de viaţă, când vindecarea va fi foarte uşoară, durerea resimţită va fi rapidă şi suportabilă. Este foarte important ca părinţii să opteze pentru cercei de bebeluşi din aur alb sau galben, aurul fiind un material care nu oxidează şi care nu provoacă iritaţii urechilor micuţilor.
Perforarea urechilor – ce indicaţii trebuie să respecte părinţii?
Perforarea urechilor bebeluşilor este o opţiune a părinţilor care doresc să deosebească fetiţele de băieţei, dar şi care ştiu că la vârste foarte fragede copiii nu simt multă durere sau o uita, iar vindecarea este foarte rapidă. Pentru a evita infectarea găurilor din urechi, sau pentru evitarea modificării anatomiei lobului urechii, părinţii trebuie să apeleze la un specialist sau la un cadru medical în mediu steril şi aseptic, pentru că riscurile să fie minime. Iar aceste riscuri nu fac referire numai la infectarea lobului urechi, ci şi la transmiterea unor virusuri şi boli precum hepatita sau HIV.
Intervenţia de perforare a urechii bebeluşilor nu necesită anestezie, prezentând un risc minor de complicaţii asociate la orice vârstă. După perforarea lobului urechii, părinţii trebuie să îngrijească foarte bine locul, să fie atenţi la igiena îngrijirii urechilor, să cureţe locul rănii şi să aplice diferite substanţe antibacteriene recomandate de specialişti. De asemenea, se recomanda folosirea cuburilor de gheaţă puse pe urechiusile copiilor cu câteva zeci de minute înainte de operaţiune şi imediat după.
Ce fel de cercei pentru bebeluşi să alegi?
Cele mai citite articole
Răspunsul la această întrebare este extrem de simplu: cercei medicinali sau cercei din aur. Aceştia se folosesc cel mai adesea la bebeluşi pentru a se evita potenţialele infecţii. La început, părinţii pot alege să pună copiilor cercei medicinali şi să îngrijească locul respectiv cu o soluţie de apă oxigenată, alcool sau infuzie de gălbenele, ulterior aceştia pot fi înlocuiţi de cerceluşii din aur alb sau galben.
Aurul este un material care nu provoacă alergii şi care este extrem de plăcut şi uşor de asortat oricărei ţinute formată din rochiţa sau costumaş pentru fetiţe. Dacă din punct de vedere al materialului, zarurile sunt aruncate, părinţii trebuie să aleagă forma cerceluşilor pentru bebeluşi şi tipul de încuietoare. Cerceii tortiţe şi cei cu şurub sunt mai potriviţi pentru că se desfac mai greu, minimizând riscul de rănire şi de înghiţire. Aurul de 14 sau 18 karate şi metalul chirurgical antialergic sunt materiale perfecte pentru pielea fină a bebeluşilor, iar modelele de cercei cât mai mici, cu suprafaţa netedă, care nu se agață de haine în timpul îmbrăcării, sunt ideale!
Aşadar, alegerea cerceilor pentru bebeluşi nu este o provocare atât de mare pentru părinţi, mai ales că aceştia vor fi purtaţi câţiva anişori, după care vor fi schimbaţi cu modele mult mai moderne, mai mari şi mai interesante. Cel mai bine este că decizia părinţilor în ceea ce priveşte modelele de cercei pentru copiii mici să fie una argumentată şi foarte bine chibzuită.