Ca si in cazul gospodariilor si companiile produc o anumita cantitate de deseuri, cantitate care variaza in functie de specificul activitatii desfasurate si de dimensiunile afacerii. De aceea, pe masura ce o afacere se dezvolta, este necesara ca antreprenorii sa ia in considerare si aplicarea unor politici ecologice, pentru protejarea mediului inconjurator.
Una dintre cele mai comune si usoare demersuri in acest sens reprezinta colectarea selectiva si reciclarea deseurilor, precum hartie, plastic si, mai rar, sticla si metal. Pentru a putea pune in aplicare aceste norme este necesara o anumita investitie, dar si instruirea angajatilor pentru a invata metodele cele mai eficiente de colectare selectiva si reciclare.
Ce investitii sunt necesare pentru colectarea si reciclarea deseurilor?
Bugetele pe care companiile trebuie sa le aloce pentru investitiile in politica de protejare a mediului, pentru reciclarea deseurilor variaza in functie de cantitatea de deseuri produse, de tipul acestora si chiar de spatiul disponibil.
In timp ce unele companii mari, care produc o cantitate ridicata de deseuri, atat menajere, cat si reciclabile, au nevoie de un spatiu special amenajat pentru depozitarea si gestionare acestora, micile afaceri care isi doresc sa participe la demersurile internationale de protejare a mediului inconjurator pot alege sa investeasca in cosuri pentru gunoi selectiv, care sa ii ajute pe angajati sa arunce corect gunoiul.
Drept urmare si sumele care ar trebui in astfel de cazuri sunt diferite. Marile companii pot alege sa investeasca in prese de balotat deseuri, care sa eficientizeze acest proces si sa reduca spatiul necesar depozitarii acestora pana la ridicare, sau sa contracteze o firma specializata in gestionarea deseurilor.
Important de retinut este faptul ca pe masura ce o afacere se dezvolta, iar o data cu aceasta creste si cantitatea de deseuri generate, compania are obligatia, prin lege, sa se ocupe de o gestionare eficienta a deseurilor si reciclarea celor care permit acest lucru. In plus, reciclarea poate contribui chiar la o scadere a costurilor cu materia prima, deoarece astfel se pot evita pierderi importante de astfel de materiale, protejand totodata mediul inconjurator.