Introducere la Retete de Post
Cand vine vorba de perioadele de post, multi se gandesc la restrangeri si lipsuri. Totusi, cu putina creativitate, se pot prepara feluri de mancare delicioase si nutritive, care nu numai ca respecta regulile postului, dar aduc si o varietate binevenita in meniul zilnic. In acest articol, va voi prezenta 40 de retete de post, de la supe si salate, pana la feluri principale si deserturi, care sa va inspire si sa va ajute sa treceti prin aceste perioade cu bucurie si satisfactie culinara.
Supe si Ciorbe de Post
Supa de linte este un clasic in bucataria de post. Pentru a o prepara, aveti nevoie de linte, morcovi, ceapa, usturoi, telina, rosii in bulion si condimente. Se incepe prin calirea cepei si usturoiului, se adauga morcovii si telina, apoi lintea si apa suficienta pentru a acoperi ingredientele. Dupa ce lintea este fiarta, adaugati rosiile si lasati sa fiarba inca cateva minute. Condimentati dupa gust cu sare, piper si ierburi aromatice.
O alta optiune este ciorba de legume, care poate fi facuta dintr-o varietate de legume proaspete sau congelate. Baza acestei ciorbe este formata dintr-un amestec de ceapa, morcovi, pastarnac, ardei, cartofi si orice alte legume preferati. Adaugati apa si lasati sa fiarba pana cand legumele sunt moi, apoi potriviti de sare si piper si adaugati putin patrunjel proaspat tocat pentru un plus de aroma.
Salate si Garnituri de Post
Salata de quinoa cu legume este o optiune nutritiva si usor de preparat. Quinoa se fierbe conform instructiunilor de pe ambalaj, apoi se lasa la racit. Intre timp, taiati legumele dorite – castraveti, rosii, ardei, ceapa verde – si amestecati-le cu quinoa racita. Adaugati un dressing simplu din zeama de lamaie, ulei de masline, sare si piper.
O garnitura delicioasa de post poate fi realizata din cartofi la cuptor. Taiati cartofii in cuburi sau felii, amestecati-i cu putin ulei de masline, sare, piper si ierburi aromatice, apoi coaceti in cuptor pana sunt aurii si crocanti. Aceasta garnitura poate fi servita alaturi de orice fel principal vegetarian sau pur si simplu cu o salata verde.
Feluri Principale de Post
Cele mai citite articole
Mancare de mazare cu morcovi este un fel principal usor si satisfacator. Incepeti prin a cali ceapa in putin ulei, adaugati morcovii taiati si putina apa, si lasati sa fiarba pana cand morcovii incep sa se inmoaie. Adaugati mazarea, fie proaspata, fie congelata, si continuati sa fierbeti pana cand toate legumele sunt gatite. Condimentati cu sare si piper si serviti cu patrunjel proaspat tocat deasupra.
Tocanita de ciuperci este o alta optiune delicioasa pentru zilele de post. Ciupercile sunt o sursa buna de proteine si ofera un gust intens oricarei mancari. Prajiti ciupercile in putin ulei pana cand sunt aurii, apoi adaugati ceapa si usturoiul si caliti pana devin translucide. Adaugati bulion de legume si lasati sa fiarba la foc mic pana cand ciupercile sunt moi si sosul s-a redus. Serviti cu un strop de patrunjel proaspat pentru extra aroma.
Deserturi de Post
Un desert simplu si rapid de post este compotul de mere. Taiati merele in cuburi si puneti-le la fiert cu putina apa, zahar, scortisoara si un cui de garofita pentru aromatizare. Fierbeti pana cand merele sunt moi si sosul s-a ingrosat usor. Acest desert poate fi servit atat cald, cat si rece.
Prajitura cu banane este o optiune de desert fara produse de origine animala. Pentru aceasta, aveti nevoie de banane coapte, faina, zahar, ulei, bicarbonat de sodiu, sare si vanilie. Pasati bananele si amestecati-le cu restul ingredientelor umede, apoi incorporati faina si bicarbonatul. Coaceti in cuptor pana cand prajitura este gata si se desprinde de pe marginile tavii. Este o prajitura delicioasa, perfecta pentru orice ocazie.
In concluzie, postul nu trebuie sa fie o perioada de privatiuni, ci poate fi o oportunitate de a experimenta cu retete noi si de a descoperi bucuria mancarurilor simple, dar nutritive. Sper ca aceste 40 de retete de post sa va inspire si sa aduca variatie si gust in zilele dvs. de post. Pofta buna!